הרום, משקה הקריביים, הינו אחד מן המשקאות האלכוהוליים הפופולריים בעולם כיום. תזקיק קנה הסוכר כבש במהלך ההיסטוריה את ליבם (וגרונם) של מיליוני שותים בעולם, וטעמיו עשויים לנוע מניטראליות משמימה כוודקה ועד למורכבות עדינה כקוניאק צרפתי משובח.
היסטוריה
מגלי עולם, הרפתקנים אשר הפליגו בעקבות קולומבוס, הביאו עמם את העשב המתוק מאסיה ואירופה אל הקריביים. קנה הסוכר נקלט באופן מיידי בשל תנאי האקלים המתאימים. עקב העלייה בביקוש ובצריכה של סוכר בעולם ובאירופה בפרט, מטעי הסוכר נמצאו על פני כל אי קריבי עליו ניתן היה להניח כף רגל. על מנת להגן על השוק המקומי (האירופאי) לא התירו השלטונות את שיווקו של המשקה באירופה. דבר זה גרם ליורדי ים רבים לשאת עמם את מטען הרום מהקריביים לקולוניות באפריקה שם הוחלף כמטבע עובר לסוחר בתמורה לעבדים שנמכרו מאוחר יותר בכסף באירופה. מסעות אלו כונו בשם "משולש הסחר" , והם שהפכו את המשקה לכה מזוהה עם מלחים ואנשי – ים.
תהליך הייצור
חומר הגלם
עשב הענק הידוע בשמו העממי קנה הסוכר(SACCHARUM OFFICINARUM), גדל בין 10 חודשים לשנתיים עד להגעה לבגרות ולקציר, בהתאם לאקלים ולסוג הקנה.
קציר:
כאשר מגיע שדה לגיל בשלות יש להכין אותו לקראת הקציר. ראשית מבעירים את השדה כך שכל העלים היבשים נשרפים ומותירים את הגבעול חשוף, הקנה עצמו לא נשרף בזכות אחוזי המים הגבוהים שבו (75% לערך). לאחר השריפה יש לקצור את השדה בתוך 24 שעות. השדה נקצר באופן מסורתי ביד או בעזרת מיכון מתקדם היכן שהקרקע מאפשרת.
אחוזי הסוכר בקנה הנקצר נעים בין 10%-16%.
הכנה:
קנה הסוכר נחתך למקלות שווים אשר מהם מפיקים מיץ סוכר.
ישנן 2 שיטות להפקת מיץ סוכר:
1.כתישת קנה הסוכר בעזרת מכבשים תעשייתיים .
2.צנטריפוגות גדולות (כמו מכונות כביסה) שאליהן מכניסים את הגבעול של הסוכר והמכונות מסתובבות במהירות גבוהה, הגבעולים נדבקים לדפנות והמיץ נסחט מהם.
ישנם סוגים מסוימים של רום המופקים כבר משלב זה ע"י התססת המיץ וזיקוקו. רומים אלו מזוהים יותר עם יושבי הקולוניות הצרפתיות, אך נפוץ יותר למצוא רום המופק מן המולאסה (דבשה),נוזל סמיך ושחור, שהינו תוצר הלוואי של תעשיית הסוכר.
מולאסה:
תהליך ייצור הסוכר המוכר לנו מתחיל מחימום 'מי הסוכר' שנסחטו מהקנה. החימום מאדה חלק מהמים ורמת הסוכר עולה בנוזל עד ל–30%. לאחר מכן מצונן הנוזל, שכבה גבישית נותרת מעל ומתחתיה- נוזל שחור וסמיך. השכבה הגבישית הסוכרית מוסרת והתמיסה הכהה מחוממת שוב, מצוננת וחוזר חלילה עד להפרדתו של כל הסוכר הרצוי. הסירופ השחור והסמיך אשר נותר בסופו של התהליך – תוצר הלוואי של תעשיית הסוכר – הינו המולאסה.
תסיסה וזיקוק:
אל המולאסה מוסיפים מים ושמרים להתססה שבסופה יעבור הנוזל זיקוק דודי או רציף, בהתאם לתוצאה הרצויה. הזיקוק דודי ייצור רום "כבד" יותר ואילו רום שיוצר בזיקוק רציף עשוי להיות "קל", במידה ויבוקבק מייד, או "כבד", במידה וייושן.
רום כהה (DARK RUM) יהיה עשיר, כבד וכהה יותר, ייתכן אפילו בעל נטייה לסירופ. רום מסוג זה מזוהה בד"כ עם איים שהיו בשליטה צרפתית ואנגלית כמו האיטי, ג'מייקה, מרטיניק, ארובה ועוד. הרום הבהיר הנו קל יותר ומזוהה עם איים קריביים שהיו בשליטה ספרדית כמו: קובה, פוארטו-ריקו, הרפובליקה הדומיניקנית, ונצואלה ועוד.
יישון:
הרום, בדומה לכל תזקיק אחר, מתקבל כנוזל שקוף לאחר הזיקוק. צבעו של הרום הכהה מתקבל מיישונו בחביות עץ אלון (ותוספת קטנה של קרמל) בעוד שרום לבן הינו תוצר ישיר של התססת וזיקוק מי הסוכר וביקבוק הנוזל מייד בסוף תהליך הזיקוק. העובדה שיישון הרום בחביות עץ עשוי להשביח את טעמו התגלתה באקראי במסעות הארוכים של המלחים באוקיאנוסים. כיום מיישנים רום הן בחביות מצרפת (קוניאק) והן מארה"ב (בורבון), דבר המשפיע על טעמו הסופי. ישנו גם רום הנקרא SPICE זהו רום המתובל בתערובת תבלינים ע"מ שיפנה לחך של הקהל הצעיר יותר.
ערבוב:
ערבוב הינו התהליך האחרון שעובר הרום. המזקק עשוי לערבב סוגים רבים של רום צעיר ומיושן, בהיר וכהה, על מנת לייצר טעם אופייני, ואף עשוי לתבלו בתבלינים ולהוסיף קרמל לחיזוק הצבע, הכל עפ"י הדרישה. רום איכותי עשוי לעבור גם תהליך חיתון קצר בטרם יבוקבק.
מותגים:
- Havana Club – רום קובני המזוקק ממולאסה בזיקוק רציף ומיושן בחביות בורבון.
ארץ ייצור: קובה.
סוגים: 3 years 40%, silver dry 40% (לא מיושן), anejo reserva 40% (ערבוב של רום בגילאי 3-7 שנים), 7 years 40%, extra aged dry 40% (מיושן 15 שנים) - Angostura – מיוצר ע"י החברה הטרינידדית המפורסמת בזכות מתבל המשקאות המריר שלה.
ארץ ייצור: טרינידד.
סוגים: לבן 40% (מיושן שלוש שנים), זהוב 40% (מיושן ארבע שנים), כהה 40% (מיושן חמש שנים), - Bacardi – סיפורו של הרום המפורסם בעולם מתחיל עם הגיעו של מהגר ספרדי בשם דון פקונדו לקובה, שם החליט לסנן את הרום דרך פחם במטרה לייצר רום קל יותר. עד ימינו אלה מיוצר המשקה על-ידי אותה המשפחה. כיום מהווה בקארדי את המותג הנפוץ ביותר בעולם המשקאות החריפים.
ארץ ייצור: מדינות שונות בעולם.
סוגים: SUPERIOR (אחד מ-3 הבקבוקים הנמכרים בעולם)37.5%, GOLD (מתוסף קרמל) 37.5%, ANEJO(מיושן 3-4 שנים) 38% , BACARDI 8 (מיושן 8 שנים) 40% , BACARDI 151 75.5%.
הסמל המסחרי של בקארדי הוא עטלף וזאת משום שבמזקקה, שהחלה את דרכה במחסן פח קטן בקובה שכנו עטלפי פירות רבים ועטלפים נחשבו בקובה לסימן למזל טוב. - Captain Morgan – רום הידוע בגרסתו החומה המורכבת מערבוב של רום מג'מאייקה, גיניאה וברבדוס המיושנים לאחר ערבובם למשך שבע שנים בחביות עץ. מותג הרום מס' 2 בעולם אחרי הבקרדי.
ארץ ייצור: אנגליה/ג'מייקה.
סוגים: לבן 40%, כהה(מיושן 3 שנים) 40%, spiced 35% (רום זהוב ומתובלן).
הרום הקריבי המפורסם קרוי על-שמו של הנרי מורגן, פיראט ידוע שנהג לבזוז את אוניות הצי הבריטיות ומונה לבסוף על-ידי צ'ארלס השני, מלך אנגליה, לסגן המושל של ג'מאיקה. - Myer`s – ערבוב של רום ג'מאיקני המזוקק בשיטת הזיקוק הדודי ומיושן בחביות אלון לבן אמריקאי ארבע שנים לפחות.
ארץ ייצור: ג'מייקה. סוגים: כהה 40%. - Negrita – רום המיוצר מערבוב של רום מהמושבות הצרפתיות בקריביים משנת 1857 ע"י חברת Bardinet בצרפת.
ארץ ייצור: צרפת.
סוגים: לבן 37.5%, ספייס 40%, Negrita 8 37.5% (מיושן 8 שנים), .
השם של הרום לקוח מפוסטר ספרדי שבו מצויירת אישה הודית עם סרטים צבעוניים המקשטים את שיערה. הציור הנקרא " אל רון דה לה נגריטה" הפך לסמל של הרום ולשמו של הרום. - Pampero – רום המיוצר משנת 1938 בוונצואלה במשך השנים המזקקה הפכה לשנייה בגודלה בעולם.
ארץ ייצור: ונצואלה. סוגים: blanco 40%.